Milujeme Slovensko… ?

Nákup jedla je vec nevyhnutná. Ak, samozrejme, nepatríme k malej skupinke ľudí, ktorá si všetku stravu vypestuje prípadne vychová na svojom dvore. Pre väčšinu z nás je to skôr nevyhnutá a tak trochu aj zautomatizovaná činnosť než záľuba. Poobedná romantická prechádzka preplneným supermarketom spolu s niekoľkými desiatkami ďalších ľudí býva len málokedy príjemná. So zoznamom v ruke berieme len to najnutnejšie (okolo toho ešte ďalších päťdesiat zbytočností). Jediné na čo myslíme je kedy sa už odtiaľ dostaneme konečne preč a na rozmýšľanie nad tým aký výrobok nakupujeme nepremárnime ani sekundu navyše. Písmo, ktorým je napísaná krajina pôvodu je často tak malé, že naozaj nemáme chuť sa nad tým pozastavovať.

chleb

Neviem či sa mi to podarí, ale pokúsim sa vám dať aspoň zopár dobrých argumentov prečo je dôležité dbať na to odkiaľ pochádzajú výrobky, ktoré kupujeme:

1. Keď budeme podporovať slovenskú výrobu tak sa bude môcť stále zlepšovať v kvalite. Čím viac financií sa získa z predaja, tým lepšie technológie a suroviny môžu byť použité na výrobný proces. Jednoduchá priama úmera.

2. Potraviny, obzvlášť zelenina a ovocie, ktoré nemuseli prekonať veľkú vzdialenosť sú určite čerstvejšie, neboli zberané ešte nezrelé aby zvládli dlhú cestu a tým pádom by mali byť aj zdravšie. Osobitnou kapitolou sú tržnice, kde si každý deň môžete kúpiť čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré sú aj bio.

3. Mnohé potraviny vyrobené na Slovensku sú známe svojou kvalitou. Napríklad naše mliečne výrobky ako jogurty či syry alebo nenahraditeľná bryndza, to všetko sa u nás vyrába vo vysokej kvalite, za ktorú sa nemusíme hanbiť ani na zahraničných trhoch.

jahoda

Toto sú len tri z viacerých dôvodov. Uznávam, nie všetko sa na Slovensku vyrába. Avšak je dosť produktov, z ktorých si môžeme vybrať a mať pri tom dobrý pocit, že sme podporili našu domácu výrobu a ekonomiku.